Apollonia fogászat: szájüregi rákszűrésMagyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. 1975 óta a szájüregi rákos halálozás ijesztően nagymértékben, körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben.

Magyarország élen jár a szájüregi rákos megbetegedések sorában. Kevesen vannak, akik veszik a fáradtságot, hogy rendszeresen meglátogassák a különböző rákszűréseket, de a szájüregi elváltozások korai felfedezésére van egy nagyon jó lehetőség: fogászati klinikánkon a VELscope Vx nevű eszközünk segítségével egy gyors és fájdalommentes szájüregi diagnosztikát állíthatunk fel.

A készülék kék fénye hatására a nyálkahártya, a szájüreg lágyszövetei fluoreszkálnak, a kóros sejtek sötétebb árnyalatúak lesznek, így olyan szabad szemmel észrevehetetlen elváltozásokat is felismerhetünk, amikből szájüregi daganat alakulhat ki. A szűrővizsgálat 15 percnél nem vesz több időt igénybe, azonban pontos képet ad az esetleges fertőzésekről, rákmegelőző nyálkahártya elváltozásokról, valamint a jóindulatú és rosszindulatú daganatos folyamatokról.

Nem tanácsos homokba dugni a fejünket! A legkisebb elváltozás esetén is érdemes szakorvoshoz fordulni, hiszen a rákos megbetegedések általában életet követelnek. A fenti eljárással pár perc alatt átvizsgálható az egész terület. Fontos tudni, hogy a megfelelő szájhigiénia, a fogak és a szájüreg rendszeres ellenőrzése csökkentheti a szájüregi daganatok kialakulásának esélyét, azonban biztosra csak úgy mehetünk, ha évente, másfél évente legalább egyszer elmegyünk egy szájüregi vizsgálatra.

A fogászat a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programok megvalósítása során 20.789.508 Ft támogatásban részesült.

Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program
Új Széchenyi Terv