Apollonia fogászat: gyermekkori fogszabályozásSokan úgy vannak a fogváltás előtti fogszabályzással, hogy „hát minek, ha úgy is kiesik?” Ez logikusnak hangzik, de a gyermekkori fogszabályzás nem arról szól, hogy az ovis csoportképen is tökéletes mosollyal szerepeljen gyermekünk. Miért lehet szükség már gyermekkorban is a fogszabályozóra?

Sajnos nagyon sok szülő nem foglalkozik a fogszabályozás kérdéskörével a fogváltást megelőző időszakban, holott a gyermekkori fogszabályozás súlyos problémákat előzhet meg!

A tejfogak kisebbek, mint a maradandó fogak, így rettentően fontos, hogy a fogváltás megfelelő ütemben történjen. Ha ez a rend felborul, az sok esetben helyhiányt, torlódás vagy akár harapási gondokat is okozhat. Éppen ezért, nagyon fontos, hogy a fogváltás ideje alatt a szülő meglátogassa a gyermek fogorvosát, és kikérje a tanácsát a fogszabályozással kapcsoltban!

A gyermekkori fogszabályozás ugyanis inkább a fogváltás segítségéért, támogatásáért történik, mintsem a gyermek tökéletes mosolyáért. Ebben a korban ugyanis nagyon fontos, hogy az előbújó maradandó fogak megfelelő szögben, a nekik szánt helyre törhessenek elő. Ha a gyermeknél már a tejfogak kibújása során is torlódás tapasztalható, az a maradandó fogak előbújásakor is gondot okoz majd.

7 éves kor körül már látható, hogy a gyermeknek szüksége van-e fogszabályozásra. Normális esetben a tej metszőfogak mellett vékony rések húzódnak – ennek oka, hogy a maradandó metszőfogak nagyobbak, így ideális esetben van hely a számukra. Ha ebben a korban már a metszőfogak környékén torlódás tapasztalható, az a maradandó fogak előbújását is megkeseríti.

Minden fogszabályozás más, hiszen fogaink és azok rendje egyediek, de általánosságban elmondható, hogy a gyermekkori fogszabályozással elérhetjük, hogy felnőtt korban egyáltalán ne, vagy csak rövid ideig legyen szükségünk a fogszabályozó készülékekre.

Minden szülőnek azt javasoljuk, hogy a fogváltást megelőző időszakban is vigyék gyermeküket rendszeresen fogászati ellenőrzésre. Ebből csak előnyük származik, hiszen a gyermek egyrészt hozzászokik a rendelői környezethez, a fogorvoshoz, az eljárásokhoz, másrészt pedig megelőzhetők olyan elváltozások, melyekkel felnőtt korban már sokkal nehezebb szembenézni.

Olvassa el másik fogászati cikkünket is:

Apollonia fogászat: szájüregi rákszűrés

Szájüregi rákszűrés – életet ment!

Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. 1975 óta a szájüregi rákos halálozás ijesztően nagymértékben, körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben.

Kategóriák

Címkék

A fogászat a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programok megvalósítása során 20.789.508 Ft támogatásban részesült.

Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program
Új Széchenyi Terv