Apollonia fogászat: fogfehérítésA legtöbb okostelefonban már olyan filtereket is használhatunk, amikkel a fogaink fehérségét állíthatjuk. De mi van akkor, ha nekünk nem elég az Insta-mosoly? Ha az életben is gyönyörű szép fehér fogakat szeretnénk? 3 tévhit és 3 igazság a fogfehérítésről!

A legtöbb okoseszköz már képes arra, hogy bizonyos esztétikai javításokat elvégezzen egy adott fotón. Ennek eredményét persze csak lájkokban tudjuk mérni, a valóságban a mosolyunk ennél sokkal többet ér!

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen tévhitek és igazságok léteznek a fogfehérítéssel kapcsolatban.

Tévhitek

Fogfehérítés = marás

Sokan mondanak le a fogfehérítésről, mert úgy hiszik, hogy az eljárás során a fogzománc marató hatásnak van kitéve. Ha valóban így lenne, a fogászatokon nem szerepelne ez az eljárás a szolgáltatások között, hiszen egyik szakembernek sem célja, hogy ártson a páciens fogainak. Valójában, az eljárás során a fehérítő gél a fény hatására lebomlik, majd az így felszabaduló oxigén fejti ki „fehérítő” hatását a fogzománc mikrobarázdáiban. A felszabaduló oxigén a fogzománc szerkezetében semmilyen változást nem idéz elő.

Házi praktikákkal is elérhető a gyönyörű fehér fogsor

Nagyanyáink tanácsai kétség kívül hasznosak, kivéve, ha a fogfehérítésről van szó. Sokan kenegetik otthon a fogaikat citrommal, eperrel, mosnak fogat szódabikarbónával azért, hogy az elszíneződött fogakat fehérré varázsolják. Ezek a tevékenységek nem, hogy segítenek, de még ártanak is, hiszen a gyümölcsökben lévő savak már nem kímélik a fogzománcot, ahogy a szódabikarbóna vagy a só kemény szemcséi sem.

Ez egy életre szól

Sikeres fogfehérítő kezelés után sokan esnek kétségbe, mikor jó idő elteltével azt tapasztalják, hogy megint sötétebb árnyalatot öltött mosolyuk. Tudni kell, hogy a fogfehérítő kezelések nem tartanak egy életen át! A fog ismételt elszíneződése nagyban függ attól, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségben fogyasztunk olyan ételeket, melyek foltot hagyhatnak fogainkon. Pontosan nem lehet meghatározni a kezelés eredményének fennmaradását, az azonban biztos, hogy ha egy ilyen eljárás után vigyázunk a megfelelő szájhigiéniára, valamint visszaszorítjuk a foltot hagyó ételek fogyasztását, akár évekig is eltolhatjuk a következő fogfehérítés időpontját.

Igazságok

Vannak feltételei

Sajnos tévedés, hogy a fogfehérítést mindenki igénybe veheti – a nagyon sok tömés vagy ínygyulladás mellett nem javallott ez a kezelés, így sok rendelőben el sem végzik ezt a beavatkozást. Fontos tudni, hogy fogfehérítő eljárás során a töméseket, koronákat is újra kell alkotni, ha nem szeretnénk színbeli eltéréseket a fogunkon.

Van, mikor fáj

A kezelést követő egy-két napban, esetleg egy héten át még nagyon érzékenyek a fogaink, így fogfehérítés után érdemes vigyázni mit eszünk, vagy igyunk! Ennek oka, hogy a hidrogén-peroxid a szennyeződések eltávolítása során megnyitja a dentin csatornákat, így a kívülről érkező ingerek akadálytalanul jutnak el a fogidegekhez.

Nem feltétlen csodaszer!

A fogfehérítés azon túl, hogy az eredményével az egész személyiségünket átformálhatja, nem csodaszer! Az ételek és italok okozta elszíneződéseket valóban hatékonyan távolítják el, azonban vannak olyan gyógyszerek, melyek szintén okoznak elszíneződést. A genetikailag elszíneződött kékes, vagy szürkésebb árnyalatú fogakat is nehezebb fehéríteni.

További oldalakon keresztül lehetne egymással szembe állítani a tévhiteket és igazságokat. Egy biztos: a fehér fogsor, a szép, esztétikus mosoly többet ér pár lájknál, hiszen magabiztosságot, elégedettséget sugall, így egy üzleti megbeszélésen, egy szülői értekezleten vagy a Nagy Ő-t keresve, sikeresen állíthatjuk mellénk a gyönyörű mosoly lehengerlő erejét.

Olvassa el másik fogászati cikkünket is:

Apollonia fogászat: gyermekkori fogszabályozás

Mikor érdemes elkezdeni a fogszabályozást?

Sokan úgy vannak a fogváltás előtti fogszabályzással, hogy „hát minek, ha úgy is kiesik?” Ez logikusnak hangzik, de a gyermekkori fogszabályzás nem arról szól, hogy az […]

Kategóriák

Címkék

A fogászat a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programok megvalósítása során 20.789.508 Ft támogatásban részesült.

Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program
Új Széchenyi Terv