Egy fog elvesztésének rengeteg oka lehet: rossz szájhigiénia, genetikai háttér vagy akár egy baleset. A foghiány esztétikai hátránya mellett az egészségünkre is ártalmas lehet. Nem véletlen, hogy a fogászati implantátumok ekkora tért nyerhettek maguknak. De miért is van erre szükség?

Sokan találják szembe magukat egy-egy fog elvesztésének következményeivel. A mai fogászati kezelések igen hatékonyak a fogmegtartó eljárásokat illetően, de még így is van olyan, mikor csak a fogeltávolítás jöhet szóba. Rendelőnkben a szakorvossal történő konzultáció alkalmával minden esetben átbeszéljük a pácienssel, hogy milyen lehetőségek közül választhat.

Miért baj, ha hiányzik egy-két fog?

A foghiány nagyon zavaró lehet mind esztétikailag, mind a rágófunkciót illetően. Annak érdekében, hogy fogsorunk elláthassa feladatát, gondoskodnunk kell arról, hogy a hiányzó fogakat pótoljuk.

Mi történik, ha egy elvesztt fog pótlása elmarad? A hiányzó fog szomszédai elkezdenek bedőlni az üres térbe. Módosul a harapási helyzet, ami komoly rágóízületi fájdalmakat okozhat. Ha több fog is hiányzik, a fogsor úgy rendeződik, hogy rések keletkeznek a többi fog között, ami esztétikai problémát okoz. Emellett olyan következményekkel is számolnunk kell, ami szabad szemmel nem érzékelhető. A hiányzó fog alatt ugyanis elkezdhet sorvadni a csont, amit aztán az implantáció során pótolni kell. Ez nem csak a kezelési és gyógyulási időt növeli meg, de a költségeket is feltornázza.

A szervezet igyekszik helyre billenteni az egyensúlyt, azonban ennek – akár fájdalommal járó – következményei vannak.

Milyen lehetőségeink vannak?

A hiányzó fogat az implantátumok megjelenése előtt általában fix vagy kivehető pótlásokkal, híddal pótolták. Ez azonban a hiányzó fog körüli fogak megcsiszolásával jár, majd azok csonkjaira rögzítik a fogpótlást. Könnyű belátni, hogy ez a megoldás – ugyan nagyon népszerű, de – korántsem a legjobb, hiszen így kénytelenek vagyunk roncsolni az amúgy egészséges fogakat.

Megoldásként jelentek meg a piacon azok az implantátumok, melyek behelyezéséhez nem kell roncsolni az egészséges fogakat, azok önmagukban is képesek ellátni a fog feladatát.

A fogbeültetés valójában nem fog-, hanem műgyökér-beültetést jelent. A fogbeültetéshez használatos műgyökereknek napjainkban már több mint száz típusa ismeretes. A beavatkozás előtt minden esetben felmérjük pácienseink állapotát, röntgennel pontosan feltérképezzük anatómiai adottságait, az egészségi állapotáról pedig anamnézis lap segítségével veszünk részletes információkat.

A fogbeültetés, vagyis fogászati implantátum segítségével történő fogpótlás jóval nagyobb stabilitást és nagyságrendekkel jobb rágóképességet biztosít.

A fogászati implantátum lehet részleges vagy teljes, a fogbeültetés (vagyis a beépített foggyökerek száma és elhelyezkedése) minden esetben attól függ, hogy hány fogról van szó. Teljes fogsor elkészítéséhez pl. felül nyolc-tíz, alul hat-nyolc műgyökér szükséges, amelyekre az implantáció után 3-4 hónappal kerül majd a külön megtervezett fogazat.

Mennyibe kerül?

Az implantátumok és azok beültetésének költségei eltérőek. Rendelőnkben minden esetben előzetes konzultáción beszéljük meg a pácienssel a lehetőségeket, sőt, az őszi időszakban egy különleges ajánlatunk is van leendő pácienseink számára! Kattints ide a további információkért!

Olvassa el másik fogászati cikkünket is:

Apollonia fogászat: szájüregi rákszűrés

Szájüregi rákszűrés – életet ment!

Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. 1975 óta a szájüregi rákos halálozás ijesztően nagymértékben, körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben.

Kategóriák

Címkék

A fogászat a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programok megvalósítása során 20.789.508 Ft támogatásban részesült.

Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program
Új Széchenyi Terv