Sokan meglepődnek azon, hogy a komoly implantátumoknak is megvan a maga élettartama. Itt persze nem arra kell gondolni, hogy pár év elteltével az implantátum mindenképp elveszti funkcióját, inkább arról van szó, hogy nekünk is tennünk kell azért, hogy minél tovább megőrizhessük annak megfelelő állapotát.

Előző bejegyzésünkben összefoglaltuk, mennyi előnyt jelent, ha hidak helyett az implantátumot választjuk. A fogászati implantátumoknak azonban, csakúgy, amint saját fogainknak, megvan a maga élettartama. Ez az idő nagyban függ attól, hogy mennyi figyelmet fordítunk a megfelelő szájhigiéniára, mennyire vagyunk hajlandóak lemondani káros szenvedélyeinkről.

A megfelelő szájhigiénia

A fogászati implantátumokat saját fogainkhoz hasonlóan rendszeresen ápolni kell annak érdekében, hogy megőrizzük megfelelő állapotát. A rendszeres fogmosás, a fogselyem használata elengedhetetlen ahhoz, hogy az implantátum felépítménye ne károsodjon, azt minél tovább használhassuk.
Emellett nagyon fontos, hogy kerüljük azokat a káros szokásokat, amik rossz hatással vannak szájhigiéniánkra. Ilyen a kóros, nagymértékű dohányzás, a sok alkohol fogyasztása, vagy a kiegyensúlyozatlan táplálkozás.

Ideális életmód

Az életmódunk ugyanis rendkívüli módon befolyásolja a fogászati implantálás sikerességét és tartósságát. Abban az ideális esetben, ha megvalósulhat a fogászati implantátum beültetése, felelősséget kell vállalnunk annak helyes ápolásában.

A nem megfelelő szájhigiénia gyulladáshoz vezet, ami kezelés nélkül az implantátum elvesztésével is járhat. A titán ötvözet – amiből az implantátum készül – a lehető legalkalmasabb arra, hogy szöveteinkkel tartós kapcsolatot alakítson ki, azonban ha nem gondoskodunk fogaink megfelelő állapotáról, az implantátum elvesztheti funkcióját.

A megfelelő szájhigiénia mellett rettentően fontos, hogy táplálkozásunk kiegyensúlyozott legyen. Ezt manapság nehéz kivitelezni, azonban vannak olyan más vitaminforrások, amiből pótolhatjuk az étrendünkből hiányzó fontos ásványi anyagokat. Rendelőnkben szakorvosaink minden esetben tájékoztatják pácienseinket arról, hogy mire kell fokozott figyelmet fordítani az implantátum beültetését követő gyógyulási időszakban. Arról is átfogó képet adnak kollégáink, hogy milyen életmódbeli változtatásokra van esetenként szükség annak érdekében, hogy az implantátum élettartamát meghosszabbíthassuk.

Olvassa el másik fogászati cikkünket is:

Apollonia fogászat: szájüregi rákszűrés

Szájüregi rákszűrés – életet ment!

Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. 1975 óta a szájüregi rákos halálozás ijesztően nagymértékben, körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben.

Kategóriák

Címkék

A fogászat a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programok megvalósítása során 20.789.508 Ft támogatásban részesült.

Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program
Új Széchenyi Terv