Karácsony után itt az újév és a fogadalmak, amiket nagyrészt úgy sem tartunk be. Mit szólnál, ha az idei fogadalmad merőben más lenne, mint az eddigiek?

Hányan fogadják meg az újév első napján, hogy ettől a perctől kezdve komoly diétába kezdenek? Hányan vásárolnak edzőterem bérletet csak, hogy érezzék, tesznek valamit a testükért? „Idén többet fogok olvasni.” „Naponta csak egy órát lógok a Facebookon.” Idővel aztán megannyi be nem tartott fogadalom és rengeteg csalódás sorakozik a hátunk mögött.

Mi lenne, ha idén egy egészen más fogadalommal próbálkoznál?

Kevesen vannak, akik hobbiból járnak fogászati kezelésekre. Sokunk inkább messziről elkerüli a fogorvost, nehogy hanyatt kelljen dőlni a székbe és hallgatni azt a hangot, amitől a hátunkon is feláll a szőr – igen, a fúróról van szó.

Persze ha tudatosabbak lennénk, könnyen elkerülhetnénk a fogorvosokat, hiszen a megelőzés nem csak olcsóbb, de fájdalommentesebb is. Ettől függetlenül ritkán változtatunk az évtizedek óta berögzült – akár rossz – szokásainkon, így marad minden a régiben.

Aztán egyszer csak arra eszmélünk a szelfiket lapozgatva, hogy egyiken sem mosolygunk. Áthatóan ismerjük a félelmet, hogy beszélgetés közben a másik megérzi a szájszagunk. Évek óta mondogatjuk magunknak, hogy ideje lenne elmenni a fogorvoshoz és betömetni a lyukakat, eltávolítani a fogkövet. Mégis – láss csodát, egy újabb csalódás – elrepül a következő év is anélkül, hogy túlestünk volna ezeken.

Mit szólnál, ha idén azt fogadnád meg, hogy szembe szállsz a félelmeddel és elmész a fogorvoshoz? Ha minden rendben, megveregetheted a vállad, hogy milyen bátor voltál. Ha valami nem stimmel, akkor azért lehetsz büszke magadra, mert megtetted az első lépést az egészségedért vagy azért, hogy önfeledten nevethess!

A magyar nyelv legkegyetlenebb szava: majd.

Idézd fel a legutóbbi emléked, mikor rohanás közben újra találkoztál egy régi ismerősöddel. Fogadjunk, hogy megbeszéltétek, hogy majd találkoztok. Aha… Soha. A majd szócsak kifejezése minden olyan nemakarásnak, amit csak el tudsz képzelni: majd kiviszem a szemetet, majd elmosogatok, majd kivasalom az ingeket. Majd megcsináltatom a fogaimat.

Ne halogass, ess túl rajta!

Ha a fájdalom tart vissza a fogorvostól, fogadd meg ezt a 6 tippet, végy egy mély levegőt, szedd össze a bátorságod és kérj egy időpontot. Ne feledd: csak lépésről lépésre! Ha megvan az időpont, már nyugodtabb leszel, sőt, ebből bátorságot is nyerhetsz!

Milyen érzés lehet betartani az újévi fogadalmat?

Tedd magad próbára és hidd el, jövő karácsonykor már csillogó mosollyal láthatod viszont magad a családi fényképeken.

Olvassa el másik fogászati cikkünket is:

Apollonia fogászat: szájüregi rákszűrés

Szájüregi rákszűrés – életet ment!

Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. 1975 óta a szájüregi rákos halálozás ijesztően nagymértékben, körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben.

Kategóriák

Címkék

A fogászat a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programok megvalósítása során 20.789.508 Ft támogatásban részesült.

Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program
Új Széchenyi Terv