Megkértük szakorvos kollégáinkat, hogy mutatkozzanak be pár mondatban, hogy leendő pácienseink kicsit jobban megismerhessék őket. Első vállalkozó kedvű kollégánk Dr. Bikfalvi Barna fogszakorvos és szájsebész, olvassátok szeretettel bemutatkozását!

Bikfalvi Barna vagyok, 2007 áprilisától, a rendelő megnyitása óta dolgozom az Apollonia Dental Centerben.

Elvégeztem Romániában, Erdélyben a fogtechnikai Főiskolát, de úgy éreztem, hogy többre is képes vagyok, így elvégeztem a Fogorvosi egyetemet is. Két szakvizsgát szereztem: a konzerváló fogpótlásban illetve a dentoalveoláris szájsebészet területén.

A szájsebészet két részből tevődik össze a gyakorlati munkában: az egyiket úgy nevezném hétköznapi nyelven, hogy fogsebészet, tehát minden olyan sebészi beavatkozás szájon belül, ami foggal kapcsolatos. Ilyen a betört foggyökerek eltávolítása, a ki nem nőtt, panaszt okozó bölcsességfogak eltávolítása, vagy a fogak által okozott gyulladások kezelése, vagy gyökércsúcs rezekciók, amikor már a fog gyökérkezeléssel nem megmenthető.

A másik rész, ami egy kicsit speciálisabb, az az implantálás, a fogak implantátumok általi pótlásának a tudománya, és az ehhez kötődő csontpótlásoknak a módjai.

Vannak sürgősségi esetek, amikor a páciensnek már nincs nagyon sok választása, fájdalmakkal küzd. Ezekben az esetekben nem tud kialakulni egy olyan bizalmi viszony, ami a közös munkához kell, hiszen el kell látni a beteget, meg kell szüntetni a fájdalmait.

Mikor tervezni lehet a szájsebészeti beavatkozást, és előzetesen – akár több kezelést elvégzünk – felkészíthetjük a beteget, előkészítjük a szájhigiéniát és már ki tud alakulni egy bizalmi viszony, amire a szájsebészeti beavatkozásra kerül a sor, a páciens már bízik az orvosban és nyugodt, hozzá van szokva a környezethez, az asszisztenshez, a recepcióshoz, a színekhez, a zajokhoz, a világításhoz, mindenhez.

Bizalom nélkül nem biztos, hogy az elvárt eredményeket el tudjuk érni. Éppen ezért rettentően fontosnak tartom, hogy ne csak a panaszok megjelenése után látogassuk meg a fogorvost! Járjunk el rendszeresen szűrésekre, konzultáljunk az esetleges teendőkről!

Olvassa el másik fogászati cikkünket is:

Apollonia fogászat: szájüregi rákszűrés

Szájüregi rákszűrés – életet ment!

Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. 1975 óta a szájüregi rákos halálozás ijesztően nagymértékben, körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben.

Kategóriák

Címkék

A fogászat a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programok megvalósítása során 20.789.508 Ft támogatásban részesült.

Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program
Új Széchenyi Terv