Egy előző cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen következményei lehetnek egy fog elvesztésének, valamint miért kiváló megoldás a fogászati implantátum. Arról viszont még nem esett szó, hogy mi a fogászati implantálás menete, hogyan néz ki a felmérés, a kezelés, mennyi ideig tart a regeneráció és mire számíthatnak azok, akik belevágnak a kezelésbe.

Mindenekelőtt tisztázzuk pár szóban, hogy mi is az a fogászati implantátum. Ezzel a fogpótló eljárással hosszú évekig, évtizedekig gondoskodhatunk fogazatunk megfelelő állapotáról, feltéve, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy az implantátum élettartamát megnöveljük.

Ebben a cikkünkben bővebben is írtunk a fogászati implantátumok élettartamáról.

Fogászati implantálás során nem fogat, csak annak gyökerét építjük az állkapocscsontba, majd a lágyrészek formázása után erre a beültetett implantátumra kerül a korona, ami esztétikailag teljesen azonos a körülötte lévő természetes fogakkal.

Ez a fogpótlási eljárás jóval nagyobb stabilitást és rágóképességet biztosít, mint a fix vagy kivehető pótlások, esetleg a fogászati hidak.

Az implantálás menete

Első lépésként minden esetben konzultálunk a pácienssel arról, hogy milyen beavatkozásra lesz szükség, valamint annak milyen következményei vannak. Különböző röntgen és CT vizsgálatokkal mérjük fel a páciens állapotát, hiszen pontosan tudnunk kell, hogy milyen beavatkozásra lesz szükség. Egy fogászati implantátum beültetése nem tartozik a kisebb fogászati beavatkozások közé, ennek megfelelően nem is lehet “letudni” egy ebédszünetben, gondos felkészülés szükséges.

Az állapotfelmérés során fény derül arra, hogy milyen fogászati implantátumot tudunk beültetni, valamint szükség van-e csontpótlásra.

Mikor van szükség csontpótlásra?

Az implantátum helyének előkészítése az egyik alapvető feltétele annak, hogy a beavatkozás hosszú távú eredményt érjen el. Abban az esetben, ha az állkapocs csont azon része – ahova a fogászati implantátumot készülünk beültetni – nem elég stabil, nincs elég csont, úgy csontpótlásra van szükség. Ez akkor fordulhat elő, ha a páciens túl hosszú idő után szánja rá magát az implantálásra, ez idő alatt pedig az állkapocscsont azon része elvékonyodik, így nem alkalmas arra, hogy implantátumot helyezzünk be. Éppen ezért annyira fontos, hogy ha fogászati implantátumra van szükségünk, ne halogassuk a beavatkozást!

A csontpótlás lehetséges szintetikus anyagokkal, melyek laboratóriumban kifejlesztett, a fogszövet anyagával azonos hidroxiapatitot tartalmazó csontpótlók. Természetes csontpótlásként feldolgozott állati szövetekkel erősítjük meg a gyenge csontszövetet, de ritka esetben a csontátültetés is megoldás lehet – ebben az esetben a páciens saját csontszövetét használjuk.

Abban az esetben, ha nincs akadálya a beavatkozás megkezdésének, első lépésként a műgyökeret ültetjük be a páciens állkapocs csontjába. A csontba fúrt lyukba csavarjuk be az implantátum gyökér részét, majd kezdetét veheti a gyógyulási folyamat.

A csontba való beültetést követően a lágyrészek előkészítése és formázása következik, mely idő alatt igyekszünk kialakítani az implantátumot körülvevő íny ideális formáját és megjelenését.

A lágyrészet előkészítését követően jöhet a fogpótlás, a korona elkészítése, melyet személyre szabva fogtechnikai laboratóriumban állítanak elő.

A folyamat során többször ellenőrizzük a kialakult harapást, valamint magát a pótlást is annak érdekében, hogy a páciens a lehető legjobb végeredményt kapja.

A gyógyulási idő általában 3-5 hónap, de ha csontpótlásra van szükség, ez az idő akár 9 hónapig is kitolódhat.

További információk az implantálásról

Olvassa el másik fogászati cikkünket is:

Apollonia fogászat: szájüregi rákszűrés

Szájüregi rákszűrés – életet ment!

Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. 1975 óta a szájüregi rákos halálozás ijesztően nagymértékben, körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben.

Kategóriák

Címkék

A fogászat a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programok megvalósítása során 20.789.508 Ft támogatásban részesült.

Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program
Új Széchenyi Terv