Nyugodt szívvel gondolhatnánk, hogy egy gyereknek nincs szüksége fogszabályozóra, hiszen a tejfogai úgyis kiesnek, majd foglalkozunk vele, ha annak ideje lesz. Aztán csak repülnek az évek, majd a diplomaosztón azt látjuk, hogy a gyerek nem mer mosolyogni. Kedves szülők, ez a Ti felelősségetek!

A fogszabályozásnak az esztétikán túl – ami egyébként kétségkívül egyre nagyobb szerepet kap a mai világban – az egészségre is hatása van. Nem mindegy ugyanis, hogy a 6-8 éves korban előbújó maradandó fogak mennyire kuszák, milyen a gyermek harapása. Azon túl, hogy gyermekkorban is gondoskodni kell a megfelelő szájhigiéniáról, a korai fogszabályozással segíthetjük a maradandó fogak előbújását, miközben arról is gondoskodunk, hogy a gyermekünk ne szégyelljen mosolyogni majd az első randiján.

Az időben elkezdett fogszabályozással megelőzhetőek a későbbi problémák: helyet csinálhatunk az előbújó maradandó fogaknak, alakíthatjuk vele a mosoly szimmetriáját, elkerülhetjük a kiálló első fogakat – higgyük el, pár év múlva, mikor már “szelfi-szabadság” van mert gyermekünk regisztrálhat a közösségi oldalakra, végtelenül hálás lesz ezért.

Milyen okai vannak a gyermekkori fogszabályozásnak?

Az ok, ami a legtöbbet nyom a latba talán az esztétika, de ezen túl genetikai okok is indokolttá tehetek a gyermekkori fogszabályozást. Gondoljunk csak olyan esetekre, amikor túl nagy fogak mellé kicsi állcsontot öröklünk, vagy épp fordítva. De ha a genetikában szerencsések vagyunk, még mindig ott az ujjszopás, a köröm- vagy ceruzarágás, a fogcsikorgatás – mind mind észrevétlenül formálják a gyermek fogazatát. Ha nem gondoskodunk arról, hogy gyermekünk fogazata rendben legyen, pár év múlva súlyos összegeket emésztenek majd fel a fogorvosi kezelések – ne feledjünk, a prevenció a legkifizetődőbb!

Milyen gyermekkori fogszabályozók vannak?

Az Apollonia Dental Centerben mindig arra törekszünk, hogy megtaláljuk a páciens számára legideálisabb megoldást. Klinikánkon a rögzített és kivehető fogszabályozók egyaránt elérhetőek, ezen túl a láthatatlan fogszabályozásra (lingual technika) valamint modern, fog- és csontbarát biológiai erőket alkalmazó készülékek igénybevételére is van lehetőség.

Kattints ide és nézd meg elérhető fogszabályozó szolgáltatásainkat!

Olvassa el másik fogászati cikkünket is:

Apollonia fogászat: szájüregi rákszűrés

Szájüregi rákszűrés – életet ment!

Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. 1975 óta a szájüregi rákos halálozás ijesztően nagymértékben, körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben.

Kategóriák

Címkék

A fogászat a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programok megvalósítása során 20.789.508 Ft támogatásban részesült.

Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program
Új Széchenyi Terv