Dr. Szabó Zoltán 1992-ben végzett Semmelweis Orvostudományi Egyetemen fogorvosként. 1997-ben fog- és szájbetegségek, 2000-ben fogszabályozás és 2005-ben konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát szerzett, majd 2015-ben a németországi Münsteri Egyetemen a Master of Implantology címet is megszerezte.

Ha valaki szeretné megismerni az orvosi múltadat, rögtön szembetűnik, hogy sok éven keresztül foglalkoztál gyermekekkel. Volt ennek valami különösebb oka?

Igen, elsődlegesen nem is gyermekfogászattal, hanem ezen területen belül kifejezetten a gyermekfogszabályozás volt az, ami a pályám elején érdekelt. Miután végeztem az egyetemmel, 4 évet dolgoztam a SOTE-n mint fogszabályozó orvos, ott készültem fel a szakvizsgámra és ezt követően tettem le a fogszabályozás szakvizsgámat. Ezután a Heim Pál Gyermekkórház Állcsontortopédiai és Fogszabályozási Osztályán dolgoztam több éven keresztül, ahol nagyon sok tapasztalatot szereztem a több ezer gyermek kezelése alatt.

Mi volt számodra ennyire vonzó a fogszabályozásban?

A fogszabályozás számomra egy nagyon izgalmas terület, hiszen iszonyú érdekes látni, ahogy „A” pontból eljutunk „B” pontba. Látni, hogy a páciens arcban, harapásban, jellemben hogyan változik. Ez egy nagyon összetett folyamat. Képzeljük csak el, hogy megérkezik a rendelőbe egy 12 éves félénk gyerek, keszekusza fogakkal, úgy néz rám mint az ördögre, hiszen fél tőlem, majd két év múlva úgy zárjuk a kezelést, hogy ő az osztály legbátrabb tagja, önfeledten nevet, szelfizik, és persze rettentően hálás. Ennek persze van egy időbeli lefolyása, hiszen nem egyik pillanatról a másikra történik mindez, de nagyon jó látni, hogy egy „egyszerű fogászati kezelés” milyen drámai változást hozhat egy ember életébe.

Felnőttkorban a fogszabályozás orvosilag nehezebb feladat, vagy az idősebbeknél inkább a megszokás és a félelem az, ami visszatartja a pácienst?

Had idézzek egy fogszabályozási szakkönyvből: „fogszabályozási kezelések a fogak előbújásától számítva az élet végéig alkalmazhatóak.” Ez azt jelenti, hogy nincs a kornak egy olyan szakasza, amikor már azt lehet mondani, hogy „na, ezt már nem szabad mozgatni.” A felnőtteknél azért nehezebb kicsit ezt kezelni, mert a felnőtt van úgy, hogy azt mondja, eddig elvoltam így, ez nekem így jó. Ő felkel reggel, tükörbe néz, látja a fogazatát, azt már elfogadta, ennyi. Persze arról már kevesebb felnőtt számol be, hogy mennyi kellemetlen helyzetet teremt, ha valaki nem elégedett a fogsorával. Gondoljunk csak arra, mikor valaki nem mer mosolyogni a fogai miatt. A mai világban az első benyomás, a megjelenés az első, ahhoz pedig nagyon is hozzá tartozik, hogy szép fogaink legyenek. Ez a páciens azt már nem gondolja végig, hogy esetleg későbbiekben az, hogy a fogai kuszák, vagy, hogy két fog között nem egy-egy kontaktpont van, hanem mondjuk egy kontaktvonal, – ami sokkal jobban megtartja az ételt, tehát nem lehet annyira tisztítani – mindez, következményekkel jár. Ha nem kontaktpont van a fogai között, az ínye nem kap annyi masszírozást, tehát van egy általános ínysorvadás. Vagy beszéljünk arról, ha valakinek mély a harapása: az ízületei jobban terheltek. Vagy van egy kis állcsont eltolódása – el sem tudják képzelni a páciensek, hogy ez mennyi mindenre kihat, például a testtartásra is. Ez egy nagyon összetett tudomány…

Sokan gondolják úgy, hogy a fogszabályozásnak egyedül esztétikai szerepe van. Az általad elmondottak alapján azonban úgy tűnik, hogy ez eltörpül azon egészségügyi kockázatok mellett, melyet a kusza fogsor vagy akár a keresztharapás okozhat.

Ugye a mély harapásból adódó ízületi problémákat már említettem. Nem szabad elfeledkezni a szájon belüli elváltozásokról sem! Ha valakinek mély a harapása, tehát összecsúszik az alsó felső állcsontja, az alsó metszőivel fel tud úgy harapni, hogy ott okozhat fiziológiai elváltozásokat. Nincs elég időnk, hogy itt mindenről beszámoljak, ezekkel a kockázatokkal könyvtárnyi szakirodalom foglalkozik.

A fogszabályozáson túl implantológiával is foglalkozol az Apollonia Dental Centerben.

Igen, az implantológia az egy egészen más szakterülete a fogászatnak – ez a másik „hobbim”. Nagyon szeretem a szájsebészeti oldalát az implantológiának. Imádom azt az utat, hogy egy destruált szájjal, tele foghiánnyal érkező páciens – az esztétikáról nem is beszélve, – úgy hagyja el a rendelőt, hogy fülig ér a szája, vigyorog, kedves – ez iszonyú jó érzés.

Az elmúlt 20 évben óriási fejlődésen ment át ez a terület. Nem kifejezetten az implantológiát emelném itt ki, bár az sem elhanyagolható, hanem az implantológiát kiszolgáló szájsebészeti tudományt, ami konkrétan ezeket a csontpótlásokat, csontaugmentációkat fedi. 20 évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt az, hogy elől, egy orr alatti csontrésznél, ami például 3-4 mm, ott bármikor a jövőben implantátum lesz és azon lesz egy fog. Manapság el tudunk idáig jutni. Nem könnyű, de a technika lehetővé teszi. Ami ebben igazán kihívás, az az, hogy naprakészen tartsuk a tudásunkat. Folyamatosan képeznünk kell magunkat ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a fejlődéssel.

Mi a helyzet a megelőzéssel? Magyarország élen jár a szájüregi daganatok okozta halálozásban. Itt az Apollonia Dental Centerben van egy VELscope nevű készülék, ami alkalmas a szájüregi diagnosztikára. Hogy működik ez, miért lenne érdemes rendszeresen ellenőriztetünk magunkat?

Ez a készülék egy amerikai kutatócsoport terméke, a lényege az, hogy egy speciális fénnyel, a nyálkahártya mélyebb rétegeire világít rá, és ha ott rákos elfajulásra alkalmas sejteket talál, azt egy eltérő fénnyel jelzi. Ezzel a lámpával könnyedén, fájdalommentesen elvégezhető a szájüregi diagnosztika, hiszen csak végigvilágítjuk a páciens száját, és ahol esetleg elváltozások vannak, azt egy sötétebb, egy lilásabb színben látjuk. Ha ezt érzékeljük, arról a területről kell vennünk egy biopsziát, vagy elküldeni a pácienst az onkológiára – ezzel máris nyert a beteg 6 hónapot. Sajnos, ami a szájban nem jóindulatú, az elég gyors lefolyású, és terjed: gége, nyelv, nyelvgyök és így tovább; ezeket nagyon jó minél hamarabb diagnosztizálni.

Az Apollonia Dental Center 13. éve várja a pácienseket Budán, a Kolosy téren. Hogy indult ez a sztori?

Ez úgy indult, hogy volt nekem egy egyszékes fogorvosi rendelőm, és ott tevékenykedtem, valamint emellett a Heim Pál Gyermekkórház fogszabályozási osztályán. Megismerkedtem a feleségemmel, aki szintén fogorvos, és elkezdtünk azon gondolkodni, hogy hogyan tovább. Megmondom őszintén, én egy kétszékes rendelőben gondolkoztam, de aztán megtaláltuk a Kolosy téren ezt a helyet, és úgy döntöttünk, hogy kettő helyett négyszékes rendelőt rendeztünk be. Elkezdtünk foglalkozni külföldi páciensekkel, így nyilvánvalóvá vált, hogy tovább kell bővülnünk. Szükségünk lett egy irodára, szükségünk lett egy olyan fogtechnikai laborra akikkel megbízható, szoros kapcsolatot ápolunk – eltelt tehát 2-3 év és ott tartottunk, hogy van egy négy székes rendelőnk, egy irodánk, egy fogtechnikai labor, akik szinte csak nekünk dolgoznak és hát innen nem volt megállás, dolgoztunk reggeltől estig.

A rengeteg munka eredménye, hogy mára a Kolosy Üzletház nagy részét az Apollonia Dental Center foglalja el. Milyen struktúrában dolgoztok? Milyenek itt a mindennapok?

A négy székből hat szék lett, majd megnyílt az Apollonia Beauty, ahol kizárólag esztétikai kezelések vannak, a legkorszerűbb gépekkel, krémekkel és eszközökkel. Ezen túl az épület alsó szintjén vannak az irodák, ahol a pácienskoordinátorok gondoskodnak a külföldről érkezők irányításával, szállásolásával és persze azzal, hogy a kezelésükhöz minden rendelkezésre álljon. Az első emeleten van maga a rendelő, a vezetőségi irodák valamint az Apollonia Beauty. A fogtechnika ilyen formán már nem fért el az épületben, így egy utcával lejjebb költöztettük a labort.

A következő időszak nagyon izgalmas lesz számunkra, mert szeretnénk fejleszteni a digitális fogászati megoldásainkat, ami első körben a fogtechnikát, és az ahhoz kapcsolódó kezeléseket érinti. Szeretnénk kiváltani a lenyomatvételt a 3D scanneléssel, ami egy óriási előrelépés mind a páciensek szempontjából, hiszen ez sokkal kényelmesebb, mind a dokumentáció szempontjából. A fogtechnikánk ehhez fog alkalmazkodni, tehát a technikus CAD CAM-mel 3D-ben dolgozik, majd „nyom egy entert” és a gép kifaragja. Ennek következtében elképzelhető, hogy a technika visszaköltözik az épületbe.

Összefoglalva a válaszomat azt mondanám, hogy az egész fogászati terület óriási fejlődésen megy keresztül. Egyre csak jönnek a digitális megoldások, nekünk pedig naprakészen kell várnunk a pácienseket. Az Apolloniában minden kollégám arra törekszik, hogy megszerezze a legújabb információkat a saját területükről. Képzésekre járnak, tanulmányokat folytatnak. Azt gondolom, hogy ebben a rohanó világban ezt máshogy nem lehet – ez az egyetlen út, amivel biztosítani tudjuk a kiemelkedően magas minőséget, nem beszélve a családias, baráti közegről, a kedvességről és az emberközpontú bánásmódról.

Olvassa el másik fogászati cikkünket is:

Apollonia fogászat: szájüregi rákszűrés

Szájüregi rákszűrés – életet ment!

Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. 1975 óta a szájüregi rákos halálozás ijesztően nagymértékben, körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben.

Kategóriák

Címkék

A fogászat a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programok megvalósítása során 20.789.508 Ft támogatásban részesült.

Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program
Új Széchenyi Terv