Mit jelent a barázdazárás?

A fogak barázdazárása teljesen fájdalommentes fogászati beavatkozás, amit a gyermekkori fogszuvasodás megelőzését szolgálja.

A barázdazárás megelőzi, illetve nagymértékben csökkenti a gyerekkori fogszuvasodás előfordulását. Legtöbbször a kis és a nagyőrlő fogak kapnak barázdazárást. A folyamat egy töméshez hasonlítható, de egyszerűen, gyorsan, fúrás nélkül elvégezhető.

A barázdazárás során egy speciális anyaggal vékony réteget képezünk az őrlőfogak rágófelszínén így megakadályozzuk az ételmaradékok és a baktériumok bejutását a fogak felszínén kialakult rések mélyére. Ezeket a réseket – barázdákat – tisztítani nem lehet, mivel a fog belseje felé kiszélesednek. A rések kiváló helyet adnak a baktériumok elszaporodására, ami hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezet.

Miért szükséges a barázdazárás?

Az őrlőfogak rágófelszínén található barázdák változó mélységűek, a mély barázdák alján gyakran mikroszkopikus repedések találhatóak, amelyek keskenyebbek, mint a fogkefe sörtéi ezért nem tarthatók tisztán. A barázdazárás után megszűnnek a tisztíthatatlan felületek, mert a réseket egy speciális barázdazáró anyaggal töltjük ki. Ezzel a fog felszínén megszűnnek a mély rések, így könnyen tisztán tarthatók.

Mely fogaknál javasolt a barázdazárás?

Általában elmondható, hogy a barázdazárást kis- és nagyőrlő fogaknál alkalmazzuk. Főként a mélyen barázdált fogak esetében van nagy jelentősége. A barázdazárás szükségességét mindig a fogorvosi vizsgálat eredménye dönti el.

Milyen életkorban van a barázdazárás megfelelő ideje?

A barázdazárást egészséges fogon, lehetőleg a fog teljes kibújását követő hat hónapon belül célszerű elvégezni, tehát nagyjából 6 éves kortól. Sokszor előfordul, hogy a szülők tejfogaknak gondolják, így kevés figyelmet kapnak, ami korai fogszuvasodáshoz vezethet, amihez a gyermek ügyetlen fogmosási technikája is nagyban hozzájárulhat.

Félévenkénti ellenőrzéseken mindig javasolt az újonnan előtört fogak barázdazárása, ill. a már meglévő barázdazárások folyamatos ellenőrzése és szükség esetén cseréje.

A barázdazárás menete

Első lépésben a fogat megtisztítjuk, majd leszárítjuk. Ezt követően egy speciális kék folyadékkal előkezeljük. Ezt követi a barázdazáró anyag felvitele. Az anyag maga úgy képzelhető el, mint egy folyékony tömőanyag, amely egyenletesen elterülve feltölti a barázdát.

Következő lépésként a felhelyezett barázdazáró anyagot speciális, kék fényű lámpával megszilárdítjuk. Utolsó lépésként ellenőrzésre kerül, hogy a barázdazárás a fogsor záródását nem akadályozza-e. Amennyiben felmerül ennek gyanúja, úgy a megfelelő helyen elvékonyítjuk a felvitt anyagot és felpolírozzuk.

A barázdazárás teljesen trauma és fájdalommentes beavatkozás, vagyis egy 6-7 éves gyermeknek sem okoz fájdalmat vagy kellemetlenséget.

Kiterjesztett barázdazárás

Kiterjesztett barázdazárás olyan esetben indokolt, ha túlléptük a fog előbújását követő 6 hónapot. Ilyenkor már megvan az esély arra, hogy a barázdák mélyén már elkezdődött egy bizonyos mértékű fogszuvasodás. Ha ilyen esetben egyszerűen csak lezárnánk a réseket, akkor a mélyben a szuvasodás csendben tovább terjedhet, így többet ártanánk, mint segítenénk.

Ilyenkor szükség van egy kis fúrásra, ki kell picit mélyíteni a barázdákat, hogy az esetlegesen elszuvasodott szöveteket eltávolítsuk. Ezt követően a folyamat megegyezik az egyszerű barázdazáráséval.

Mennyi ideig tart a barázdazárás?

A beavatkozás aránylag egyszerű, foganként mindössze 15-20 percet vesz igénybe, a gyermek számára nem megterhelő.

Jelentkezz be dentálhigiénikus kollégánkhoz 2020. október 31-ig, így a barázdazárás 5.000 Ft helyett csak 4.000 Ft! Kattints ide!

Olvassa el másik fogászati cikkünket is:

Apollonia fogászat: szájüregi rákszűrés

Szájüregi rákszűrés – életet ment!

Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. 1975 óta a szájüregi rákos halálozás ijesztően nagymértékben, körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben.

Kategóriák

Címkék

A fogászat a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programok megvalósítása során 20.789.508 Ft támogatásban részesült.

Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program
Új Széchenyi Terv