A bölcsességfog és annak eltávolítása közel mindenkit érint. Kevesen vannak, akiknek állkapocsszerkezetük és fogazatuk megengedi, hogy a bölcsességfog gond nélkül betöltse szerepét.

Milyen esetekben válhat szükségessé a bölcsességfog eltávolítása?

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy ép fogat csak abban az esetben távolítunk el, ha ezzel megóvhatjuk a fogazat egészségét, állapotát és szerkezetét. Abban az esetben, ha a bölcsességfog nem okoz panaszokat, vagy nem torlódnak fel tőle a fogak, az eltávolítás felesleges.

Abban az esetben, ha a bölcsességfog a helyhiány miatt a többi fog torlódását eredményezi, az eltávolítás szükségessé válik. A bölcsességfognak a legtöbb ember szájában nincs elegendő hely, így azok kifejlődése során az egész fogazat előre tolódik.

Ha a bölcsességfog előtörése során annak környezetében gyulladás alakul ki. Ennek oka, hogy a fog az íny áttörése során szabad utat enged a kórokozók, baktériumok felhalmozódásának, az ételmaradék lerakódásának. Ilyenkor gyulladás, esetenként szájzár alakul ki, valamint felborul a száj egészséges higiéniája.

Ha a bölcsességfog nem a megszokott pozícióban növekszik, hanem ki- vagy befelé dőlve. Ebben az esetben irritálhatja a száj nyálkahártyáját, ami szintén gyulladásos tüneteket eredményez.

Ha állcsontciszta alakul ki a csontban maradt bölcsességfog esetén. Az állcsontciszta legnagyobb veszélye, hogy hosszan tartó megléte esetén pusztul a csontállomány, valamint akkut gyulladás alakulhat ki, ami az egész szervezetre hatással van.

Ha a bölcsességfogak akadályozzák a hátsó fogak megfelelő tisztítását. Az őrlőfogaknak feszült bölcsességfog a találkozási pontoknál approximális (a szomszédos fog felé néző felszín) fogszuvasodást okoz.

Természetesen a bölcsességfogak eltávolítása akkor is indokolttá válik, ha a páciens folyamatos fájdalmat, kellemetlen érzés él át, esetleg szájzár alakul ki. Ilyen esetekben érdemes időpontot egyeztetni fogorvosunkkal.

Ahogy más fogászati kezeléstől, úgy a bölcsességfogak eltávolításától is sokan tartanak. Az Apollonia Dental Centerben lehetőség van altatásban átesni ezen a kezelésen, így rossz emlékek és fájdalom nélkül, gyorsan elvégezhetjük a beavatkozást.

Olvassa el másik fogászati cikkünket is:

Apollonia fogászat: szájüregi rákszűrés

Szájüregi rákszűrés – életet ment!

Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. 1975 óta a szájüregi rákos halálozás ijesztően nagymértékben, körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben.

Kategóriák

Címkék

A fogászat a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programok megvalósítása során 20.789.508 Ft támogatásban részesült.

Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program
Új Széchenyi Terv