Az Apollonia Dental Centerben minden kezelés a fogkő szakszerű eltávolításával kezdődik. Ebben a bejegyzésben azt járjuk körbe, hogy miért is van erre szükség, valamint, milyen panaszokat okozhat a fogkő.

Mi is valójában a fogkő?

A fogkő tulajdonképpen „megkeményedett lepedék”, ami egy idő után akár az íny alá is befészkeli magát gyulladást okozva ott. Súlyos esetekben a fog tartószerkezetét is roncsolja, ami akár a fog elvesztésével is járhat.

Az ínyen, valamint az íny alatt megtelepedő fogkő melegágya a baktériumoknak, így elég rövid idő alatt ínygyulladás alakulhat ki. A lerakódott étel- és italmaradékok – pontosabban azok bomlása során keletkezett kémiai anyagok – tovább roncsolják magát a fogat, és az egyébként is gyulladásban lévő ínyt.

Milyen tünetei vannak a fogkőnek?

A fogkő azon túl, hogy nagyobb mennyiségben szemmel is tisztán látható, súlyos fogágybetegségeket is okozhat – a fentebb már említett ínygyulladás mellett. A hosszú idő óta képződő fogkő körül az így begyullad, fogmosáskor vérzés tapasztalható, valamint a szájszag is egyre inkább zavaróvá, kellemetlenné válik.

Ha az íny hónapokig, vagy akár évekig gyulladt állapotban van, elvékonyodik, visszahúzódik, ezzel szabaddá téve az utat a baktériumoknak a fogszerkezet felé. A folyamatos gyulladás a foggyökereket sem kíméli, sőt, akár az állkapocs-csontra is áthúzódhat. Ilyenkor már bőven tapasztalhatók a tünetek, hiszen a fog a hideg-meleg ételekre érzékennyé válik.

Mit tehetünk a fogkő ellen?

Fogkő – legyen bármilyen megfelelő a szájhigiéniánk – egy idő után mindenképpen képződik. Embere válogatja, hogy milyen gyakran van szükség a fogkő szakszerű eltávolítására – nagyban függ az étkezési szokásainktól, káros szenvedélyeinktől (dohányzás, alkoholfogyasztás) kialakulásának időbelisége. A kevés fogkövet is el kell távolítani, hiszen a gyulladás lehetősége ilyenkor is fennáll!

Fontos leszögeznünk, hogy az interneten látható otthoni fogkő eltávolító tippek – ugyan csábítóak egyszerűségük miatt – de egyáltalán nem hatékonyak, sőt, könnyedén árthatunk az ínyünknek és a fogunknak!

A megfelelő és alapos fogmosás, a szájhigiénére való odafigyelés ugyan lassítja a fogkőképződés folyamatát, azonban meggátolni azt nem lehet.

A fogkő eltávolításának menete az Apollonia Dental Centerben

Mint említettük, klinikánkon minden kezelés nulladik lépése a fogkő eltávolítása, hiszen így garantálhatjuk a lehető legmagasabb kezelési minőséget.

Első lépésként lidocain spray-vel érzéstelenítjük a fogínyt. Ezt követően egy speciálisan erre a célra fejlesztett eszközzel, rezgő mechanizmus segítségével eltávolítjuk a fogkövet. Az íny alatt lévő lerakódásokat kézi géppel végezzük el, majd a fogkő-eltávolítását követően lepolírozzuk a fogakat, mert a sima felületre sokkal nehezebben tapad rá a lepedék.

Az íny feletti és íny alatti fogköveket otthon nem, csak a rendelőben az erre a célra kialakított professzionális nagyfrekvenciás készülékkel (ultrahangos depurátor) lehet eltávolítani. A kezelés fájdalommentes.

A fogkő-eltávolítást gyakran kiegészítjük intraorális homokfúvással is, melynek segítségével a legapróbb fogkövek, elszíneződések még a legeldugottabb résekből is eltávolíthatók. A pácienseinket szájhigiéniai tanácsokkal látjuk el, valamint segítünk a professzionális szájápolás elsajátításában.

A fogkő eltávolítás költségei

Klinikánkon a teljes fogsoron történő fogkő-eltávolítás 18.000 Ft-ba kerül, azonban június 15-e és július 15-e között a fogkő-eltávolítás Air brush sópolírral és ajándék Curaprox fogkérrem csak 23.000 Ft!

Dentálhigiénikus kollégánkat ide kattintva ismerheted meg, időpontot pedig az alábbi gombra kattintva kérhetsz!

Kapcsolatfelvétel

Olvassa el másik fogászati cikkünket is:

Apollonia fogászat: szájüregi rákszűrés

Szájüregi rákszűrés – életet ment!

Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. 1975 óta a szájüregi rákos halálozás ijesztően nagymértékben, körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben.

A fogászat a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programok megvalósítása során 20.789.508 Ft támogatásban részesült.

Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program
Új Széchenyi Terv