Fogérzékenység fogkőleszedés után? – Miért jelentkezik és mit tegyünk ellene?

Fogaink és ínyünk egészségének hosszú távú megőrzése érdekében fontos a rendszeres dentálhigiénés kezelés – más néven fogkőeltávolítás, amit egy alaposan képzett és gyakorlott szakember végez.
A tökéletesen tiszta fogak érdekében a kezelés maga több lépésből tevődik össze.
Rendszerint a depurálással kezdődik, ami a fogkő ultrahanggal történő eltávolítását jelenti. Ez az egyik legkíméletesebb eljárás a fogkő alapos eltávolításához. Így a dentálhigiénés kezelések után fellépő esetleges érzékenységért nem a műszer okolható, hanem ennek ennél egy sokkal összetettebb oka van, amit az alábbiakban fogunk részletezni.

Milyen mértékű fájdalom jellemző a fogkőeltávolítást követően?

Leggyakoribb eset, amikor a fogkőeltávolítást követően fokozottan érzékenyek lesznek a fogaink hidegre, melegre egyaránt. Ez jobb esetben csak étkezéskor és túl meleg, vagy túl hideg italok fogyasztásakor jelentkezik. Azonban az is lehetséges, hogy olykor már a beszéd közben nyilalló, villámcsapásszerű fájdalom alakul ki.

Ez az érzékenység sok kellemetlenséget okoz, azonban nem kell aggódni, olykor csak időszakos és minden esetben megelőzhető. Azonban elsőként tisztázzuk a ténylegesen kiváltó okot.

Miért jelentkezhet érzékenység a fogkő eltávolítást követően?

A külső ingereket fogunkban az ún. dentintubulusok érzékelik, amit részben a fogzománc védelmez, másrészt pedig a fognyakhoz közeli résznél az íny takar. Minél vékonyabb a fogzománcunk, annál érzékenyebb lehet a fogunk a külső hideg-meleg ingerekre. Abban az esetben pedig, ha az ínyünk húzódik vissza, akkor mondhatni teljesen szabaddá válnak ezek a dentintubulusok és kellemetlen fájdalom léphet fel.
Ha ínyünk visszahúzódott és mégsem tapasztalunk érzékenységet, az a baktériumtömegben gazdag fogkőnek köszönhető, hiszen maga a fogkő takarja kellő mértékben az íny helyett ezt a területet.

Mi okolható az ínyünk visszahúzódásáért?

A szánkban természetesen képződő fogkő olykor olyan nagy mértékben felhalmozódik a helytelen szájhigiének köszönhetően. A fogkő felhalmozódása következtében ínyünk duzzadtá válik és elkezd lassan visszahúzódni és úgynevezett tapadásvesztés jelentkezik. Ínyünk gyulladt, haragosvörös lesz az elszaporodott rossz baktériumtömegeknek köszönhetően.

Közvetlen a frissen végzett fogkőeltávolítást követően ínyünk még olyan mértékben gyulladt, hogy nem tud egyből visszatapadni, és így takarni a szabadon lévő fogrészt és magát a dentintubulusokat.
Ennek köszönhetően gyakori a depurálás után jelentkező hideg-meleg ingerekre a fogérzékenység. Egyes esetekben pedig akár lüktető pontosan nem lokalizálható enyhe kellemetlenség is jelentkezhet.

Hogyan tudjuk csökkenteni a fogkő eltávolítást követően jelentkező érzékenységet?

Nagyon fontos, hogy mindenképp kedvező feltételeket biztosítsunk a gyógyuláshoz és fogadjuk meg dentálhigiénikusunk minden tanácsát. Miután a kezelőszékben alaposan eltávolítottuk a felhalmozott fogkövet, annak következtében lényegesen lecsökken a szájban felhalmozott rossz baktériumok mennyisége, amit az otthoni megfelelő szájhigiénével szinten lehet és kell is tartani.
Tehát a fogkőeltávolítást követően nagymértékben az otthoni szájápolás hatékonyságán múlik ínyünk gyógyulásának mértéke és ezáltal az érzékenység csökkenése, megszüntetése.

Néhány jó tanácsot mindenképp be kell tartanunk, ahhoz hogy ínyünk hamar regenerálódjon!

A fogkő eltávolítást követően cseréljük le a fogkefénket egy új darabra.
A beavatkozást követő néhány napban használjunk fogorvosunk által meghatározott töménységű klórhexidin tartalmú szájöblögetőt.

Hogyan kerülhetjük el teljes mértékben a fogkőeltávolítást követően jelentkező kellemetlen folyamatot?

Mint a legtöbb esetben itt is a megelőzés az érdemleges és hosszú távú megoldás. Fektessünk magunk nagyobb hangsúlyt a prevencióra az otthoni szájápolás eszközeivel.