Mit kell tennünk ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen fogászati beavatkozásokat?

Valljuk be őszintén nagyon kevesen szeretnek fogorvoshoz járni és a lehető legtöbb ideig halogatják a látogatást.
Jó hír azonban az, hogy a legtöbb esetben mindössze rajtunk múlik, hogy a fogorvosunkkal csak a kötelező félévenkénti rövid kontroll alkalmával találkozzunk. Mindennek a kulcsa a megfelelő otthoni fogápolás, amiben lényeges szerepet kapnak a professzionális, jó minőségű otthoni szájhigiénés eszközök.

Miket javasolt mindenképp beszerezni?

Minden fogmosás alap kelléke a fogkefe. De mégis milyen fogkefét válasszunk?
Fogkefénk sűrű sörteszálú és ínyünk védelme érdekében puha, vagy extra puha jelöléssel ellátott legyen.
A fogkefe sörtéi merőlegesen helyezkedjenek el a fejen és mindenképp extra gumielemektől mentes legyen. Miután beszereztük a fent leírtaknak megfelelő fogkefét, akkor pontosan alkalmazzuk a dentálhigiénikusunk által bemutatott egyénre szabott fogmosási technikát.
Minél nagyobb odafigyeléssel végezzük a fogmosást, annál kevesebb lepedék fog felhalmozódni fogainkon, így megelőzve a kellemetlen fogászati panaszokat.

Vannak bizonyos területek, ahová a fogkefe sörtéje nem ér el. Ez egyszerűen a fogsor anatómiai adottságának köszönhető. Ilyen terület például a fogak egymás melletti felületei, amit fogköznek hívunk. A fogközök tisztántartása elengedhetetlen lépése a megfelelő szájhigiéne fenntartásához. Az ott könnyedén felhalmozott lepedéknek köszönhetően ínyünk begyullad és visszahúzódik, sőt akár számunkra egy ideig észrevehetetlen szuvasság is kialakulhat. A fogközöket fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével lehet tisztán tartani. A pontos fogselymezési technikát dentálhigiénikusunk segítségével sajátíthatjuk el. És amiben a dentálhigiénikusunk szintén a segítségünkre lehet, az a fogközök méretének pontos meghatározása. Erre azért van szükség, mert saját fogközeink mérete nem egységes, egy-egy régióban különböző nagyságú rés található. Ahhoz, hogy a fogköztisztító kefék alaposan tisztogassanak, meg kell határozni a használni kívánt sörték méretét, a fogközök nagyságának bemérésével. Ez egy teljesen fájdalommentes eljárás.

Fogkrémből érdemes SLS összetevőtől menteset választani, mivel az SLS (Nátrium Lauryl Szulfát) bizonyítottan lassítja a sebgyógyulást és szárítja a nyálkahártyát.

Szájvízből mindig alkoholmenteset válasszunk. Fontos tudni, hogy az alkohol megsemmisíti a jó baktériumflórát is a szánkban és ezenkívül nagymértékben szárítja a nyálkahártyánkat, ezáltal lassítva az egyes gyógyulási folyamatokat.

A 100%-os tisztaság érdekében nyelvünkről se feledkezzünk meg. Alkalmazzunk úgynevezett nyelvkaparót a baktériumtelepek eltávolítására reggelente.

Bármilyen felmerülő kérdés esetén bátran keressük fel dentálhigiénikusunkat, vagy ide kattintva kérjünk időpontot az Apollonia Dental Center kollégáihoz!