Fogínysorvadás más néven fogágybetegség Magyarországon sajnos népbetegségnek mondható. A lakosság közel 80%-át érinti valamilyen mértékben. A fogágybetegségért a rossz szájhigiénia következtében nagymértékben elszaporodó rossz baktériumok a felelősek.


A fogínysorvasának vannak teljesen kezdeti fázisai, amik még könnyedén, de sok odafigyeléssel szinten tarthatóak. Azonban lehetséges, hogy fogágyunk már olyan mértékben károsodott, hogy azt csak összetett műtéti eljárással lehet orvosolni. Ilyen műtéti beavatkozás például a nyitott kürettálás, más néven gyökérsimítás, ahol különböző kiváló minőségű gyógyhatásó készítményeket is bevetnek a gyógyulás érdekében.
A fogínysorvadás legrosszabb kimenetelében fogvesztés következhet be, melynek pótlása a betegség fennállása miatt nem mondható rutineljárás.

A fogíny sorvadásnak számtalan kiváltó oka lehet, de mindegyik valamilyen módon a rossz baktériumok elszaporodásához vezethető vissza.

Ilyen ok például:

  • Nem kellő alapossággal végzett otthoni fogmosás következtében “ott felejtett” lepedék, vagy helytelen fogmosási technika.
  • A nagymértékben felhalmozott íny feletti és íny alatti fogkő, ami a rendszeres fogkőeltávolítással elkerülhető.
  • Az elálló tömés- és fogpótlásszélek, ahová az ételmeradékok könnyedén beszorulnak és bármilyen ügyesen is tisztogatjuk fogainkat, ezeken a területekre nem tudunk kellő tisztaságot fenntartani.
  • A dohányzás pedig számtalan szempontból károsan hat szájüregünk teljes egészére, beleértve a fogágyat is.

Ezen felsorolt okok megszüntetésével, orvosolásával könnyen elkerülhető a fogínysorvadás súlyosbodása.

Extra tipp:
A fogkő eltávolítást követően cseréljük le a fogkefénket egy új darabra. Ne használjuk az eddigi fogkefénket, mert ezáltal visszajuttatjuk a káros baktériumokat a szájüregünkbe. Az sem megoldás, ha a régi fogkefénket forróvízbe ázatva próbáljuk sterilizálni, mert anyagában károsodhatnak a sörték, ezáltal elveszítheti a szabvány mnőségét. Mindeképp vásároljunk egy teljesen új fogkefét.