A fogfehérítés a fogászat kozmetikai irányultságú kezelése, amely során igyekszünk több árnyalatot fehéríteni a fogazaton. Semmilyen orvosi indok nincs, ami alátámasztaná a fogfehérítés szükségességét. Mégis, manapság ez az egyik legkedveltebb fogászati beavatkozás. Nem is csoda, hiszen a TV-ben, óriásplakátokon és a közösségi médiában is csillogóan fehér mosolyokkal találkozunk, így akarva-akaratlanul, szorongással tölthet el bennünket, ha a mi fogaink kicsit sárgásabbak. Igyekeztünk ebben a cikkben minden olyan kérdést megválaszolni, ami a fogfehérítéssel kapcsolatban felmerülhet.

DIY, otthoni praktikák és a nagyis receptek

Mint minden egyéb területen, úgy a fogfehérítéssel kapcsolatban is több száz Google találatot láthatunk, amik az olcsó, otthon is elvégezhető fogfehérítő módszereket népszerűsítik. Az ilyen praktikák népszerűségét talán nem is kell magyarázni, egy fontos dolgot azonban mindenképp meg kell említenünk!

Az otthoni fogfehérítő módszerek nagy része kifejezetten káros! Álljon itt pár ilyen példa:

Fogfehérítés szódabikarbónával: A szódabikarbóna apró szemcséi ugyan valóban képesek eltávolítani a fog felszínén megtapadt apró étel- és italmaradványokat, azonban a módszer gyakori használata fogínygyulladást, a fogzománc sérülését okozhatja!

Fogfehérítés szódabikarbónával és citromlével: Éveken át erre a módszerre esküdtek a házi praktikák szerelmesei, azonban mondanunk sem kell, hogy a fentebb leírt veszélyeket nem érdemes “megspékelni” savas kémhatással, hiszen a “kezelés” után a fog feszíne érdes lesz, a fogzománc sérül, így könnyebben megtapadnak rajta a szennyeződések. A citrusfélék savas kémhatásuk miatt a fogzománcból kalciumot vonnak el, így roncsolva annak szerkezetét, épségét.

Dörzsölés sóval: ember legyen a talpán, aki egy-két árnyalat miatt képes rendszeresen, perceken keresztül sóval dörzsölni a fogait! Pedig ez a módszer is dobogós helyen áll az otthoni praktikák között, azonban itt is fennáll a veszélye annak, hogy a szemcsék felsértük a fogzománcot, kiváló “letelepedési” helyet biztosítva így a szennyeződéseknek és a kórokozóknak.

Bizonyítottan működő otthoni fogfehérítő módszerek

Az otthoni fogfehérítésnek vannak olyan módszerei, melyekkel bizonyítottan elérhetjük a kívánt hatást. Ezek legtöbbje azonban kényelmetlen és sokáig tart. Persze cserébe nem kell rendelőbe járni, másokhoz igazodni, hiszen saját időbeosztásban végezhető. Lényegük, hogy a fogorvos által lenyomat alapján készült fehérítő sínbe általában 10-16%-os karbamid-peroxid gél kerül, amit akár éjszakánként, de napokon, heteken át kell viselnünk ahhoz, hogy meggyőző eredményt érjünk el. Gyakran megesik, hogy átmeneti érzékenységet eredményez és mindössze 2-3 árnyalatot képes fehéríteni a fogainkon.

Professzionális, rendelői fogfehérítés

Ha igazán látványos és azonnali eredményt szeretnénk, a rendelői fogfehérítés lesz a jó választás! Mivel magas koncentrációjú fehérítő anyaggal dolgozunk, így ez a kezelés orvosi felügyeletet igényel, viszont cserébe akár 7-8 árnyalattal is fehérebbek lehetnek a fogak. Ennek az eljárásnak egyik nagy előnye, hogy azonnali eredményt nyújt, már a kezelés után látványosan fehérebbek a fogak. Annak érdekében, hogy a kívánt eredményt elérjük, általában 3×15 perces kezelésre van szükség, ami összesen kb. 1 órát vesz igénybe.

A rendelői fogfehérítés menete

Az Apollonia Dental Centerben a fogfehérítést plazmafényes kezeléssel végezzük, ami teljesen biztonságos és fájdalommentes. A kezelés lépései az alábbiak.

  1. A kezelés megkezdése előtt nélkülözhetetlen a fogak megtisztítása, a fögkő eltávolítása, a meglévő tömések és koronák ellenőrzése.
  2. Ha ezen túl vagyunk, a fogorvos a fogakra helyezi a fogfehérítőt és egy speciális, plazmaív-lámpával 15 percen keresztül megvilágítja azokat. Ezt a folyamatot 2-3 alkalommal megismétli.

Mivel orvosi kontroll alatt történik a kezelés, így biztosak lehetünk abban, hogy a fogíny nem fog sérülni, és a kezelés nem okoz sem rövid- sem hozzútávú károsodást.

Vannak olyan esetek, amikor a rendelői fogfehérítés sajnos nem opció. Ilyenek például:

  • a terhesség, a szoptatási időszak,
  • a fogszabályozás alatt állók,
  • ha lyukas fogaink vannak,
  • vagy ha a fogfehérítő anyag bármelyikével szemben allergiás a páciens.

A fogfehérítés egy életre szól?

Talán nem árulunk el nagy titkot: nem. A fogfehérítés – kiváltképp a rendelői eljárás – ugyan drasztikus eredményt hozhat, annak fenntartása már a mi feladatunk. A fogfehérítés tartósságát ugyanis nagymértékben meghatározzák a táplálkozási szokásaink, a szájhigiéné vagy a káros szenvedélyek. A sok színezőanyagot tartalmazó ételek és italok, a dohányzás mind-ming felgyorsítsa a fogazat eredeti színének visszatérését.

Tedd meg az első lépést!

Ha csak irigykedve nézed a széles mosolyokat, itt az ideje, hogy megtedd az első lépést a fehér fogak felé! Ezen az oldalon könnyedén felveheted a kapcsolatot a kollégáinkkal, ide kattintva pedig megismerheted az általunk javasolt otthoni fogfehérítés menetét és eszközeit, valamint további infórmációkat találsz a professzionális fogfehérítésről is.