ÓZONKEZELÉS

Egyszerű, gyors és abszolút fájdalommentes.
Az ózonkezelés jelentőségét csak akkor érthetjük meg, ha néhány fontos tényre fényt derítünk.

Mi a fogszuvasodás?
A fogszövet pusztulásával járó előrehaladott folyamat, melyet a baktériumok által, a szénhidrátok bontásakor képződő savak okoznak. A szájüregben található a legtöbb és legváltozatosabb összetételű baktérium flóra, mely nagy szerepet játszik a fogszuvasodás kialakulásában.

Mi az ózon?
Az ózon három oxigén atomból álló molekula, mely igen instabil, gyorsan bomlik O + O2 -re. Kékes színű jellegzetes szagú gáz, mely pl. a fénymásolókban is keletkezik. Az ipar többnyire tisztításra használja. Az emberi szervezetre káros hatással bír, ha a levegő ózonkoncentrációja túl magas, (150 mikrogramm/m3 felett). Azonban a bőrre vagy nagyon kis mennyiségben a véráramba kerülve olyan áldásos hatása van, amelyet terápiás célokra is fel lehet használni. Ennek megfelelően nagyon sok betegség kezelhető ózon- és oxigénterápiával.

Ózonnal kezelhető betegségek például:

 • érszűkület, érelmeszesedés, visszér
 • lábakban fellépő vérkeringési zavarok, lábszárfekély,
 • cukorbetegség és érszövődményei,
 • visszatérő gyulladások, fertőzések.
 • Egyes bőrbetegségek: ekcéma, akné, pszoriázis,
 • krónikus érgörcs (Rayanaud- szindróma), szívkoszorúér-szűkület,
 • szédülés, fülzúgás, feledékenység,
 • ízületi gyulladás,
 • szénanátha, asztma, élelmiszerallergia.
 • Hepatitis és más májbetegségek, autoimmun betegségek, borreliosis, Lyme-kór, toxoplasmosis,
 • herpesz, övsömör, aids,
 • daganatos megbetegedések kiegészítő kezelése.

Hogyan kezeljük a fogszuvasodást?
Az eddig bevett gyakorlat az volt, hogy a szuvas területet feltártuk, különféle fúrókkal eltávolítottuk a lehető legteljesebb mértékben a szuvas fogszövetet, vele együtt pedig a fogszuvasodást okozó baktériumokat is, majd különféle tömőanyagokkal láttuk el a keletkezett üreget. Amennyiben a szuvasodás elérte a gyökércsatornát, amely tartalmazza a fogat ellátó idegeket és ereket, gyökérkezelést végeztünk. Ez azt jelenti, hogy eltávolítottuk az esetlegesen még meglévő ereket, idegeket és az összes fertőzött fogszövetet, majd töméssel láttuk el.

Mi az ózonfogászat, miért hatékonyabb a fogszuvasodás kezelésében, mint más kezelés?
Az ózonfogászat során a fogszuvasodást okozó baktériumokat úgy pusztítjuk el, hogy nem távolítunk el feleslegesen fogszövetet, azaz nem fúrunk, hanem ózonnal tesszük ártalmatlanná a baktériumokat.
A kezelés megkezdéséhez elengedhetetlen a fog alapos, professzionális tisztítása, melyet a fogorvos vagy a dentálhigiénikus végez egy erre a célra kialakított speciális “homokszóróval”. Az eszköz nagy nyomással bombázza a fogfelszínt mikroszkopikus kis kavicsokkal. A kezelés teljesen fájdalommentes. Ezután egy lézeres fogszuvasodás detektorral megnézi, hogy az adott terület mennyire szuvas.
A fogszuvasodás mértékéhez a készülék egy mérőszámot rendel hozzá. Ennek függvényében kell a beavatkozást véghezvinni, és a kontroll vizsgálatok alkalmával ellenőrizni a javulás mértékét. A kapott értéknek megfelelően kell az ózonkezelés hosszát beállítani 20-60 másodperc között. A kezelés során egy kis szilikon sapka kerül a fogra, amely hermetikusan lezárja az adott fogfelszínt és ezzel együtt benn tartja az ózont. Amennyiben nem zár a sapka, az ózon adagolása megszakad. A behatás alatt a szuvas területen a baktériumok 99,9%-a elpusztul.

A fogat csak abban az esetben kell feltárni, ha a terület még fedett és emiatt az ózon nem tud behatolni. Ez azonban teljes mértékben fájdalommentes, mivel a fogszövet eltávolítása nem fúrással, hanem az
előbb említett kis kavicsszóró berendezéssel történik. Miután a terület teljesen baktériummentes, a fog képes arra, hogy a környezetéből ásványi sókat vegyen fel és pótolja a szénhidrátok bontásakor képződött savak hatására, a baktériumok által kioldott ásványokat. Ettől a felpuhult, szuvas terület visszakeményedik. Ezután szükséges a szuvasodással keletkezett üreg tömése ugyanúgy, mint a hagyományos kezelésnél. Fontos különbség azonban, hogy az ózonfogászatnál nem nagyobbítjuk meg fúrással az eredetileg keletkezett “lyukat”.

Mikor használható az ózon?

 • Frissen előtört maradó rágó fogaknál, a rágófelszínen levő sekély un. “barázdák” kezelésére.
 • A mély és igen sekély barázdákban nagyok könnyen megtapadnak a baktériumok, melyek kisgyermekeknél fogszuvasodást okoznak.
 • Az olyan korai fogszuvasodás esetében, amikor még nincs üregképződés, csak az ásványi sók kioldása és a baktériumok elpusztítása után a fog képes az ásványi sók pótlására.
 • A fognak a rágófelszínén történő szuvasodása esetén, ha az már üregképződéssel jár. Ebben az esetben az ózonkezelés után tömés szükséges.
 • A fog nyakán keletkezett szuvasodások kezelésére.
 • A szabaddá vált fognyak érzékenységének megszüntetésére.
 • Mély szuvasodás (amikor a fogszuvasodás majdnem eléri a gyökércsatornát) esetén nincs
  szükség gyökérkezelésre. Az ózonkezelés után ugyanis egy ásványi sókban igen gazdag ideiglenes cement réteggel fedjük le a
  területet, hogy a fogszövet onnan vegyen fel ásványi sókat és ez által megkeményedjen. Ekkor elkerülhető a gyökérkezelés, de csak akkor, ha a gyökércsatorna még nem volt fertőzött.
 • Gyökérkezeléskor a gyökércsatorna tisztítására.
 • Fogágybetegségek kezelésekor és ciszta műtéteknél is alkalmazzuk, fertőtlenítő hatása miatt.
 • Aphta, Herpesz kezelésére is használatos.

Kapcsolat

Küldjön nekünk üzenetet vagy ha visszahívást kér adja meg nevét és telefonszámát és 24 órán belül visszahívjuk önt!
Üzenet küldés

Írjon nekünk, ha kérdése van, vagy időpontot szeretne foglalni!


Visszahívást kérek!

Adja meg telefon számát és 24 órán belül visszahívjuk önt!