KERÁMIA HÉJ

A héj eltakarja a kisebb hibákat (fogak színe, formája, töredezettsége) és esztétikus látványt nyújt. A fronttájéki fogak látható esztétikai, vagy formai hibáit héjkerámia pótlásokkal korrigálhatjuk. Az eljárás pontos előkészítést és tervezést igényel.

Az egyik legnépszerűbb eljárás napjainkban, hiszen nagyon kevés fogállomány eltávolításával jár, ugyanakkor rendkívül szép és tartós. Az egyik legnagyobb előnye, hogy mindössze néhány mm-t kell eltávolítani a fog felszínéről, azaz a fogat nem kell olyan mértékben lecsiszolni, mint egy korona esetében.

Két típusát különböztetjük meg

A direkt héjat a fogorvos készíti el a rendelőben, az erre a célra szolgáló speciális anyagokból. Az anyagok rétegezési technikával kerülnek a fogfelszínre. Nem ritka, hogy egy direkt héjrestauráció akár 8-10 különböző árnyalat használatával áll elő. Ilyen módon a direkt héj megalkotása valóságos művészi munka. Ezek a típusú héjak egy ülésben, azonnal használhatóan kerülnek a fogfelszínre, tehát nem igénylik a fogtechnikai laboratórium közreműködését. Ennek következtében a kedvező esztétikai eredmény azonnal látható. Alkalmazásuk során a foganyagból a lehető legkevesebbet kell feláldozni (kevesebbet, mint indirekt héjkerámia készítésekor). Sérülékenységük csekélyebb, mint az indirekt héjaké.

Az indirekt kerámiahéjak fogtechnikai laboratóriumban készülnek. Preparálásuk során a fogból 0.5-1 mm-t távolítunk el, tehát ezek készítése során is minimális foganyag-vesztéssel kell számolni. A fogtechnikai laboratórium egy lenyomat alapján készíti el a héjakat. A fogfelszínre ragasztásukhoz egy e célra kifejlesztett speciális ragasztót használunk. Az eredmény azonban nem azonnal látható, hiszen meg kell várni, amíg a fogtechnikai laboratórium elkészíti őket.

Alkalmazási területek:
  • zománchibák, szuvasodások és elszíneződések
  • a fogak metsző éleinek törései, lepattogzásai
  • elszíneződött, gyökérkezelt fogak színkorrekciója
  • fogak közötti rések, hézagok csökkentése zárása


Nem ajánlott héjat készíteni:
  • nagymértékben károsodott frontfogak
  • rossz szájhigiénia
  • nagyfokú harapási rendellenességek
  • nagyon erős éjszakai fogszorítás és fogcsikorgatás esetén.

Kapcsolat

Küldjön nekünk üzenetet vagy ha visszahívást kér adja meg nevét és telefonszámát és 24 órán belül visszahívjuk önt!
Üzenet küldés

Írjon nekünk, ha kérdése van, vagy időpontot szeretne foglalni!


Visszahívást kérek!

Adja meg telefon számát és 24 órán belül visszahívjuk önt!