FOGELTÁVOLÍTÁS

FOGHÚZÁS

A foghúzás során eltávolítjuk a fogat a szájüregből. A foghúzás előtt röntgenfelvétel készítése szükséges.

A foghúzás nem tartozik a sebészeti beavatkozások közé, általában helyi érzéstelenítésben végezzük, de létezik az ún. sebészeti fogeltávolítás is, melyhez akkor folyamodunk, ha a konzervatív módszerekkel nem sikerült eltávolítani a fogat.

A fogak eltávolításának leggyakoribb oka az előrehaladott fogszuvasodás. Egyéb okai:

  • előrehaladott paradontopátia
  • impaktált fog (az állcsontokból előtörni nem tudó fog)
  • fogszabályozás stb.

A rossz pozícióban növő, de épp fog is eltávolításra kerülhet abban az esetben, ha egy másik ép fogat akadályoz a növekedésben vagy a helyes tisztításban. A nem megmenthető fogakat, foggyökereket el kell távolítani, mert a szervezetben gyulladást, gócot okozhatnak.

A foghúzás gyakori oka lehet a nagy fájdalommal járó gyulladás, teljesen elszuvasodott fog illetve ha fogínysorvadás következtében olyan nagy mértékben károsodtak a fogak, hogy az már mozog.

Klinikánkon a – speciális eszközökkel történt – foghúzás minden esetben helyi érzéstelenítéssel történik, ezért szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez pácienseinknek teljesen fájdalommentes beavatkozás.

A foghúzás után a következő instrukciók betartása fontos a gyógyulás elősegítése érdekében:

  • A foghúzás utáni napokban nagyon fontos a szájhigiénia, lehetőleg naponta többször mossunk fogat, mint normál esetben.
  • Kerüljük az alkohol tartalmú italok fogyasztását, mert a kialakuló vérömleny miatt vérzés lehet.
  • Közvetlenül a foghúzás után ne öblögessünk és köpködjünk.
  • Fájdalomcsillapító szedése megengedett

BÖLCSESSÉGFOG ELTÁVOLÍTÁS

Akkor beszélünk fogak vagy foggyökerek sebészi eltávolításáról, amikor a fog szabad szemmel nem látható, tehát íny alatt és/vagy csontban van. Pl.: elő nem tört bölcsesség fog stb.A beavatkozás során helyi érzéstelenítést alkalmazunk és az íny megnyitásával, illetve ha szükséges csont eltávolításával férünk hozzá a problémás foghoz, foggyökérhez. Az eltávolítás végeztével sebészi varrással zárjuk a műtéti területet.

Amennyiben az eltávolítandó fog helyére rövidesen implantátum beültetését tervezzük, indokolt a sebészi fogeltávolítás, mert ez lehetővé teszi a környező csontszövetek épségének megőrzését.

Arcüreg zárása: a felső állcsontból eltávolított nagyőrlő miatt megnyílt arcüreg sebészi zárása.
Elő nem tört fogak: a bölcsesség fogak mellett gyakori a felső szemfogak állcsontban maradása. Az elő nem tört fogakhoz az előzőekben már említett műtéti eljárás során jutunk el és eltávolítjuk, vagy amennyiben megoldható fogszabályozós kezelés során helyükre vezetjük azokat.

Kapcsolat

Küldjön nekünk üzenetet vagy ha visszahívást kér adja meg nevét és telefonszámát és 24 órán belül visszahívjuk önt!
Üzenet küldés

Írjon nekünk, ha kérdése van, vagy időpontot szeretne foglalni!


Visszahívást kérek!

Adja meg telefon számát és 24 órán belül visszahívjuk önt!