KOMBINÁLT ÉS KIVEHETŐ FOGPÓTLÁS

KOMBINÁLT FOGPÓTLÁSOK

A korszerű, kivehető fogpótlás az úgynevezett kombinált fogpótlás, amikor a kivehető rész valamilyen a fogsor alatt elrejtett apró finommechanikai rögzítővel kapcsolódik a megmaradt fogakra készült koronákhoz.

Tehát a rögzített hídpótlás előnyeit ötvözi a kivehető fogpótlással. A maradék fogakat híddal merev egységbe foglaljuk, és a kivehető fémvázas fogmű rejtett elhorgonyzással a hídhoz kapcsolódik. Általában akkor alkalmazzuk, ha elegendő számú maradék fog található a front fogak területén, míg az oldalsó területeken a fogak hiányoznak. Stabil, jól funkcionáló kivehető fogpótlás. A rejtett elhorgonyzás révén kiváló esztétikai hatást biztosít. Azoknak a pácienseinknek ajánljuk, akiknek az oldalsó fogak területén nem készíthető implantátum, vagy az implantátummal járó operációt, és annak költségeit nem vállalják.

Az ilyen módon készült fogpótlás ugyanolyan stabil a szájban, mint egy híd. Nem lötyög, nem emelkedik el, csupán fogtisztításkor kell kivenni. Sok esetben könnyelműen kezelik a foghiány-kérdést, amennyiben nem okoz feltűnő esztétikai problémát. Azt azonban érdemes tudni, hogy már egy fog hiánya is további rendellenességeket okozhat (pl. felborul a kontaktpont-rendszer, a hiányzó foggal szemben lévő fog kiemelkedhet, átalakulnak az erőhatások), fontos hangsúlyoznunk, hogy: nemcsak esztétikai hiányossággal állunk szemben. Mindenképpen érdemes helyreállítani a zárt fogsort a hiány pótolásával. Minél később kerül sor a helyreállításra, annál nehezebb a restauráció.

KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK

kivehető fogpótlások olyan anyagból készülnek, amelyek lehetővé teszik a fogpótlás állandó hordását. Ez azt jelenti, hogy éjszakára sem szükséges kivenni, csupán arra a néhány percre kell eltávolítani, amíg a fogsort tisztítjuk, lehetőleg minden étkezés után. A fogsor tisztítása fogkefével történik. Ne feledjük, hogy a fogkő a fogsorra is lerakódhat!

Azon pácienseinknek a problémájára is megoldást kínálunk, akiknél a megmaradt kis számú fog miatt rögzített fogpótlás (híd) már nem készíthető. Sokan ilyenkor kétségbeesnek, hogy fogatlanok maradnak, erre azonban ügyelni kell, hiszen a fogatlanság vagy nem megfelelő fogpótlás komoly emésztőrendszeri megbetegedéseket okozhat.

A fogsor használata közben derül ki, hogy melyek azok a pontok, amelyekből a kontrollok alkalmával le kell csiszolni. A féléves kontrollvizsgálat azért is fontos, mert így a kezelőorvos időben észreveszi, mikor szorul alábélelésre a fogsor, amelyet a csontgerinc lassú, de folyamatos sorvadása tesz szükségessé.

Saját (koronázott vagy híddal ellátott) fogakhoz rugalmas vagy merev kapcsokkal rögzülő, de kivehető fogpótlás.

 • részleges műanyag fogsor
 • részleges fémlemezes fogsor


Teljes fogatlan állcsont esetén a száj anatómiai lehetőségeit kihasználva rögzülő, de kivehető fogpótlás.

 • teljes műanyag fogsor
 • teljes fémlemezes fogsor


Ideiglenes fogsor:a végleges fogpótlás elkészültéig viselt fogsor, amelynek számos előnye ismert:
 • gyorsítja a sebgyógyulást
 • lerövidíti a megszokási időt
 • esztétikus


Részleges lemezes fogpótlás esetén a szájban még található fog, ami nagymértékben megnöveli a fogpótlás stabilitását. A fogpótlások anyaga fém és műanyag kombinációja. Előnyük, hogy:
 • a fogpótlás vékony
 • az alaplemez mérete csökkenthető
 • megszokási idő jelentősen lerövidül
 • kevésbé zavarja az ízérzékelést.


Teljes kivehető lemezes fogpótlás fogatlan szájba készül. Rögzítettségét tekintve a felső állcsont anatómiai viszonyai, valamint a szájpadlás szívóhatása kedvező feltételeket teremt a fogsor helyben tartására. Alsó fogsor esetén viszont a sokszor kedvezőtlen anatómiai viszonyok miatt stabil fogsor készítése nehézségekbe ütközhet. A teljes lemezes fogpótlás anyaga keményakrilát vagy rugalmas műanyag lehet.

Kapcsolat

Küldjön nekünk üzenetet vagy ha visszahívást kér adja meg nevét és telefonszámát és 24 órán belül visszahívjuk önt!
Üzenet küldés

Írjon nekünk, ha kérdése van, vagy időpontot szeretne foglalni!


Visszahívást kérek!

Adja meg telefon számát és 24 órán belül visszahívjuk önt!